Welke CrossFit Gear heb ik nodig?

Het is weer tijd voor de WOD. Je loopt de box in en gaat bij de coach en het whiteboard staan. Na de warming-up en uitleg van de WOD zie je meerdere leden naar hun tas lopen. Hier worden allerlei soorten spullen en materiaal uitgehaald. De ene pakt magnesiumpoeder, de ander schuift knee sleeves om zijn knieën en trekt vervolgens ook nog andere schoenen aan en een derde persoon begint haar duimen te tapen. Je vraagt je stilletje af: wat is dit allemaal en heb ik dit ook nodig?

Zijn al deze spullen noodzakelijk om een CrossFit les mee te doen? Nee. In principe kan iedereen een WOD doen zonder deze hulpmiddelen. Sommige spullen kunnen je echter wel helpen makkelijker door de WOD te komen. Ter vergelijking, voetballers hebben geen scheenbeschermers nodig om de wedstrijd te spelen, maar het is wel prettig ze om te hebben als je wordt getackeld. Laten we eens kijken naar alle materialen en waarvoor je ze kunt gebruiken. 

Iets wat we sowieso aanraden is het gebruik van CrossFit schoenen. Voor veel sporten, zoals hardlopen, worden sportschoenen met veel demping gebruikt. Dit is voor CrossFit juist niet handig omdat je bij veel bewegingen kracht vanuit je benen de grond in wilt duwen. Hiervoor zijn schoenen met platte zolen aan te raden. Schoenen geschikt voor CrossFit/ Crosstraining zijn voorzien van platte zolen voor de krachtonderdelen en lichte demping voor het springen en rennen in je workouts. Sommige schoenen hebben zelfs een verhard stuk in de wreef om je te helpen met touwklimmen. CrossFit schoenen die veel gebruikt worden zijn Nike Metcon, Reebok Nano en Nobull Trainer. 

Wat ook erg handig is om aan te schaffen is een eigen springtouw. Met een eigen touwtje hoef je nooit meer opnieuw je de lengte af te stellen en krijg je sneller gevoel voor de Double Unders. Als fanatieke CrossFitter zul je ook vast gemerkt hebben dat je handen best pijn kunnen gaan doen van lang in het rek hangen. Zeker als je de Kipping Swing gaat leren komt er veel druk en wrijving op je handen. Door het gebruik van gymnastics gripjes zal je merken dat je makkelijker kan blijven hangen en de wrijving minder is. In veel CrossFit boxen staat ook magnesiumpoeder. Dit zorgt ook voor meer grip tijdens het hangen, maar beschermt je handen minder dan gripjes.

Met bovenstaande materialen kun je jarenlang vooruit en met plezier alle WOD’s meedoen. Naarmate je steeds zwaardere gewichten wilt gaan liften en voor wedstrijden wilt gaan trainen kunnen de overige materialen van pas komen. Het kan ook zijn dat je coach aangeeft dat één van de materialen voor jou nuttig zou zijn in verband met blessurerisico.

Voorbeelden van overige materialen zijn:
Lifters: Deze schoenen zijn speciaal voor kracht oefeningen en Olympisch gewichtheffen. Ze helpen je met nog meer stabiliteit. De verhoogde hak zorgt ervoor dat je wat gemakkelijker in de squat positie komt.
Knee sleeves: Deze sleeves houden de knieën warm en geven ze extra support bij zware squat oefeningen.
Belt: Oftewel een riem. Niet voor om de heupen, maar voor om de middel. Om extra tegendruk te geven tijdens het bracen in een zware lift.
Grip tape: Tape voor om de duimen. Dit helpt je om tijdens lifts de hook grip beter vast te kunnen houden en maakt het minder pijnlijk voor de duimen. 
Wrists bands: Bandjes voor om de polsen die zorgen voor extra ondersteuning.

Mocht je zelf twijfelen om iets aan te schaffen raden we je aan dit te overleggen met je coach. Hij of zij kan je hierin adviseren en de potentiële voor- en nadelen uitleggen.