Wat is CrossFit?

CrossFit is niet zomaar een sport of een fitness routine. CrossFit is een leefstijl. Het is een mindset. Het is een manier van fit en gezond in het leven staan. CrossFit staat voor constant gevarieerde trainingen waarin je functionele bewegingen op een (voor jou relatief) hoge intensiteit uitvoert. Niet focussen op één aspect van fitness, maar op het totaalplaatje. Niet specialiseren in één sport, maar alle elementen van sport en fitness leren beheersen.

Snelheid
Power
Behendigheid
Flexibiliteit
Coördinatie
Balans
Uithoudingsvermogen
Nauwkeurigheid
Kracht
Cardiovasculaire conditie

Wat maakt CrossFit zo leuk?

Veel mensen zijn na de eerste proefles direct enthousiast over CrossFit. Waar eerst met moeite 2 sportmomenten in de week gehaald werd, staat men al snel 4 keer in de week in de CrossFit box. Het lijkt wel een verslaving; of het is gewoon super leuk! Waar ligt dat nu aan?

CrossFit is de meest veelzijdige sport die er bestaat. De variatie is oneindig en de diversiteit zorgt ervoor dat geen één training hetzelfde is. Door de enorme diversiteit kun je jezelf op allerlei vlakken verbeteren. Je zult merken dat je al snel grote progressie boekt in het leren van allerlei nieuwe bewegingen, wat inderdaad verslavend werkt. Of je nu een beginnende CrossFitter of elite atleet bent, de uitdaging om iets nieuws te leren of te verbeteren blijft.

CrossFit is voor iedereen. Alle bewegingen die voorkomen binnen CrossFit zijn afgeleid van één of meerdere basisbewegingen. Als beginnende CrossFitter leer je deze basisbewegingen onder de knie te krijgen. Als je een basisbeweging beheerst ben je klaar voor de volgende progressie. Op deze manier zijn alle workouts voor iedereen op eigen niveau uit te voeren, waar iedereen toch dezelfde stimulus uit de training haalt.

De CrossFit community. In geen enkele andere sportschool zul je je zo onderdeel voelen van een groep als in een CrossFit box. Omdat iedereen de workout op eigen niveau uitvoert en hiermee eenzelfde intensiteit en training stimulus behaalt, weet je precies wat je mede CrossFitters op dat moment voelen. Iedereen die op dat moment met jou in de les zit, of deze persoon nu een beginnende CrossFitter is of een elite atleet; jullie doorstaan dezelfde workout, overwinnen dezelfde moeilijkheden en volbrengen dezelfde uitdaging. Niet alleen in workouts, maar ook in het leven buiten de box zal het groepsgevoel van de CrossFit community aanwezig zijn.

Het CrossFit ABC

Als beginnende CrossFitter komen er heel wat termen op je af en zul je vast een aantal keer vragend naar het whiteboard staren. Onze coaches helpen jou uiteraard graag door deze wirwar van nieuwe termen, oefeningen en workouts. Om je alvast op weg te helpen vind je hier het CrossFit ABC!

AMRAP
As Many Reps As Possible’. In deze workouts probeer je zo veel mogelijk herhalingen te maken van de voorgeschreven oefeningen.
Barbell
Een stang waarmee veel CrossFit oefeningen worden uitgevoerd. Waar kun je de barbell allemaal terugvinden: in je handen, op je schouders, in je nek en boven je hoofd.
Community
Wat CrossFit anders maakt dan fitness en andere sporten. Iedereen die CrossFit Down to Earth binnenloopt is onderdeel van onze community. Bereid je voor op oprechte interesse, persoonlijke aandacht, hulp van anderen, luide aanmoedigingen en bezwete high-fives.
Dumbbell
Een gewicht voor in één hand waarmee veel CrossFit oefeningen worden uitgevoerd. Als een oefening met dumbbell(s) uitgevoerd dient te worden staat vaak de afkorting ‘DB’ op het whiteboard.
EMOM
‘Every Minute On the Minute’. In deze workout start er elke minuut een nieuwe ronde van oefeningen. Een ronde kan bestaan uit dezelfde oefeningen of juist nieuwe oefeningen.
Fraser
Matt Fraser. Hij heeft van 2016 tot aan 2020 vijf keer op rij de CrossFit Games gewonnen en daarmee de titel ‘Fittest Man On Earth’ verdiend. Hiermee is hij de meest dominante CrossFit atleet aller tijden (tot jij zijn record verbreekt natuurlijk).
Girls
Benchmark workouts die een wereldbekende fitheidstest vormen. De workouts zijn vernoemd naar vrouwelijke atleten die veel betekend hebben binnen CrossFit, bijvoorbeeld Fran, Annie & Grace. Als je een CrossFit girls hebt gedatet in een workout, vergeet je haar nooit meer!
Hang Positions
Binnen weightlifting komen verschillende posities voor. Als de term ‘Hang’ voor een clean of snatch staat, betekent dit dat de oefening begint met de stang net boven de knieën.
Instromen
Iedereen kan altijd instromen in onze lessen. Er zijn geen verplichte starters-lessen die afgerond dienen te worden. Onze coaches zullen iedereen op een passende manier begeleiden tijdens de les, dus ook beginners!
Jerk
Dit is een explosieve beweging waarbij je de stang van je schouders naar boven je hoofd verplaatst. Dit kan middels een ‘Push Jerk’ waarbij de voeten naast elkaar blijven staan, of middels een ‘Split Jerk’ waarbij de voeten naar voor en achter verplaatsen.
Kettlebell
Een bolvormig gewicht met een hendel om vast te pakken. Voorbeelden van oefeningen die hiermee gedaan worden zijn deadlift, farmers carry, kettlebell swing en clean & jerk. Als een oefening met kettlebell uitgevoerd dient te worden staat vaak de afkorting ‘KB’ op het whiteboard.
L-SIT
Een oefening die uitgevoerd wordt met je eigen lichaamsgewicht. Je duwt jezelf omhoog op de grond, tussen twee boxen, of in de ringen en houdt je benen gestrekt omhoog. Eitje.

Murph
Misschien wel de bekendste benchmark workout binnen CrossFit. Murph is een hero workout vernoemd naar de gevallen NAVY SEAL Michael Murphy. Als eerbetoon voeren CrossFit atleten over de hele wereld de volgende workout uit op Memorial Day:For time1 mile run

100 pull up

200 push up

300 air squat

1 mile run

RX: 9/6 kg vest

No Rep!
Binnen CrossFit zijn duidelijke standaarden per oefening om het meetbaar en eerlijk te maken in wedstrijden. Als een uitvoering van een oefening niet aan de standaarden voldoet (en dus niet meegeteld kan worden) roept de judge ‘No rep!’.
Open
De CrossFit Open trapt in februari het nieuwe CrossFit seizoen af. CrossFitters over de hele wereld testen hun fitheid in 3 workouts verdeeld over 3 weekenden. De beste atleten kwalificeren zich voor de kwartfinales, vervolgens de halve finales en uiteindelijk de wereldkampioenschappen: De CrossFit Games.
Pull-up
Een oefening waarbij je jezelf optrekt aan het rek tot je met je kin boven de stang komt. Binnen CrossFit kennen we de strict pull-up, de kipping pull-up en de butterfly pull-up. De pull-up vormt de basis voor chest-to-bar pull-ups en bar muscle-ups.
Qualifier
Voordat je mee mag doen aan een CrossFit wedstrijd dien je je te kwalificeren uit de ‘Qualifiers’. Hierin voer je vaak 3 tot 4 workouts uit en stuur je je scores in. De beste atleten kwalificeren zich voor het ‘Live Event’ oftewel de finalewedstrijd.
RX
Een workout kan “RX” of “scaled” worden uitgevoerd. “RX” betekent zoals voorgeschreven om de beoogde intensiteit van de workout te behalen. Hier wordt uitgegaan van een ervaren atleet die alle bewegingen beheerst. Als nog niet zo ervaren atleet kun je de workout vaak beter “scaled” uitvoeren. Met lichter gewicht of aangepaste oefeningen kun je beter focussen op de techniek en bewegingskwaliteit. Op deze manier krijgt iedereen dezelfde stimulus terwijl de workout op eigen niveau uitgevoerd wordt.
Snatch
Een weightlifting oefening waarbij je de stang van de grond in één beweging verplaatst naar boven je hoofd.
Thruster
Wanneer je denkt dat een burpee vervelend is…
Unbroken
Onafgebroken. Je voert een set van een bepaalde oefening onafgebroken uit, zonder pauze dus.
Voeding
We zijn geen voedingsspecialisten, maar een gezonde voeding hoort bij een fitte en gezonde leefstijl en dus bij CrossFit. Wij bieden geen persoonlijk voedingsadvies aan, maar je kunt altijd bij ons terecht met vragen over een gezond voedingspatroon.
Whiteboard
Elke les start en eindigt bij het whiteboard. Hier staat de WOD opgeschreven en legt de coach uit wat je die training gaat doen.
eXtatisch
Zo voel jij je na elke workout.
Yoke
Een zwaar rek waar verschillende strongman oefeningen mee worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld een carry, een squat of een overhead carry.
Zo, weer wat geleerd
Join our community