CrossFit naast andere sporten

Wil je naast CrossFit nog andere sporten (blijven) doen? Dat is geen enkel probleem. De kans is zelfs groot dat jouw CrossFit trainingen bijdragen aan betere prestaties binnen je andere sport(en). Het doel van CrossFit is om te verbeteren in alle 10 domeinen van fitness:

Kracht – Uithoudingsvermogen – Power – Snelheid – Nauwkeurigheid – Coördinatie – Balans – Flexibiliteit – Behendigheid – Cardiovasculaire conditie

Al deze aspecten zijn bepalende factoren binnen andere sporten. Doe je aan een balsport dan zul je baat hebben bij je verbeterde power, snelheid, behendigheid, conditie en coördinatie. Doe je aan een explosieve sport zoals baanwielrennen, freerunnen of turnen, dan komt je verbeterde kracht, power en balans goed van pas. En doe je aan een lange duursport zoals hardlopen of zwemmen, dan zul je profijt hebben van je verbeterde uithoudingsvermogen en flexibiliteit. 

Waar je wel rekening mee moet houden is de timing van je trainingen. Vanwege de relatief hoge intensiteit van CrossFit trainingen heeft je lichaam voldoende tijd nodig om te herstellen. Neem waar mogelijk een dag rust tussen je CrossFit training en een training of wedstrijd van je andere sport. Ben je zo fanatiek dat je 5 tot 6 keer in de CrossFit gym te vinden bent, probeer dan in ieder geval de trainingen niet direct na elkaar te plannen. Vanwege het verrassingselement in CrossFit weet je nooit van tevoren waar je aan gaat werken en welke bewegingen in de WOD zullen zitten. Zo kan het zijn dat er een lange conditie workout gepland staat terwijl jij daarna nog 90 minuten lang een wedstrijd moet voetballen. Dat is natuurlijk niet optimaal. 

Als het voor jou geen optie is om de trainingsmomenten los te koppelen, kan het een oplossing zijn om je eigen training in de Open Gym uit te voeren. Zo bepaal je zelf welke onderdelen en bewegingen je in je training laat terugkomen. Zo kun je bijvoorbeeld prima aan je core en mobiliteit werken voordat je naar je volleybaltraining gaat. 

Welke sport doe jij nog naast CrossFit?