De essentie van CrossFit berust op de opbouw: “Mechanics, Consistency, Intensity”. Oftewel eerst goed leren bewegen met een juiste techniek, dat vervolgens consistent kunnen blijven herhalen onder verschillende omstandigheden, alvorens de intensiteit en de complexiteit van oefeningen wordt verhoogd. Hoe beter deze opbouw in de lessen wordt nagestreefd, hoe minder kans op blessures. Verschillende onderzoeken tonen aan dat CrossFit geen verhoogd blessurerisico vormt ten opzichte van andere sporten, zoals hardlopen, handbal, triatlon, turnen, voetbal en rugby. Een mogelijke reden hiervoor is de afwezigheid van fysiek contact en variërende ondergronden wat vaak een blessurerisico vormt in andere sporten.
Ondanks dat er geen verhoogd risico is aangetoond ten opzichte van andere sporten, kunnen er zeker wel blessures voorkomen binnen CrossFit. De meeste blessures ontstaan in de schouder, rug, knie en elleboog. Een interessante ontdekking is dat mannelijke CrossFit atleten vaker geblesseerd raken dan vrouwen. De onderzoekers vermoeden dat dit komt omdat zij minder de behoefte hebben aan controle van de bewegingskwaliteit door een trainer. Mannen, niet zo eigenwijs zijn dus! Uit onderzoek blijkt ook dat beginnende atleten en mensen met een blessure geschiedenis een grotere kans hebben om (opnieuw) geblesseerd te raken tijdens CrossFit. Als je begint met CrossFit en/of al een blessure geschiedenis hebt is het extra belangrijk om te investeren in de juiste techniek voordat je het trainingsvolume en de belasting opschroeft. Dit is zeker geen reden om niet aan CrossFit te beginnen. Uiteindelijk vormen je goede bewegingskwaliteit en verbeterde fitheid juist een bescherming tegen blessures.
Wat kun je doen om het risico op blessures zo klein mogelijk te houden? Stel je bewegingskwaliteit en techniek altijd boven hoe snel of hoe zwaar je een WOD uitvoert; doe een uitgebreide warming-up voor je training en een cooling-down na je training; doe een stapje terug en focus op de basics als je ergens een pijntje voelt opkomen; bij serieuze klachten is het altijd verstandig om advies van een fysiotherapeut in te schakelen om weer zo snel mogelijk hersteld te zijn.
Wil je meer lezen? Bekijk het artikel “CrossFit: Wat houdt het precies in?” in SPORTgericht (nr.6, 2023, blz. 36-39) geschreven door onze hoofdcoach Nathalie Jeras. Het blad ligt bij alle boeken in de box.